Zijderups

De zijderups eet de blaadjes van de moeibeiboom.
Zolang ze jong zijn krijgen ze de kleinere en zachtere blaadjes te eten, maar eenmaal wat ouder, komen daar de grotere blaadjes en zelfs takjes bij.


Zo leven ze ongeveer 35 dagen, afhankelijk van hun soort, en hebben dan 7000 keer hun eigen gewicht erbij gegeten.


Het wonder van de zijde draad is een fascinerend gebeuren.
De zijderups produceert twee draden tegelijkertijd en met een soort lijm, sericin genaamd, dat uit zijn lijfje komt, weeft hij een cocon om zich heen, dat met die lijm goed vast blijft zitten.


In totaal maakt de zijderups 2000 meter draad, waarvan de eerste 500 meter van een matige kwaliteit is, de volgende 1000 meters zijn van uitmuntende kwaliteit, en de laatste 500 meter is weer wat minder.
Het verhaal gaat, dat hij in het begin nog wat moet oefenen, daarna een expert wordt en voor de laatste 500 meter, eigenlijk "alweer te moe is".


De twee gedeeltes van mindere kwaliteit worden gebruikt voor de Bourette zijde. 
Wat het een bijna linnenachtige structuur geeft. 
Maar toch 100% zijde is!

Van de goede gedeeltes van de draad wordt dan Pongé geweven of Crepe de Chine (de meest gangbare zijden stoffen) Maar ook de Chiffon en Jacquard kom je veel tegen. Elke manier van weven geeft een ander resultaat. En elke zijdesoort heeft zijn speciale manier van gebruik. De wat dikkere soorten zijn uitstekend voor kleding, terwijl de dunnere kwaliteiten zich goed lenen voor sjaals. Satijn wordt veel voor nachtkleding gebruikt en beddegoed, al zal het ook niet misstaan in een bruidsjurk (zie het verhaal over de zijde-route)


Recentelijk is er een mogelijkheid gevonden om voor het afhaspelen van de cocon, de zijderups niet meer te hoeven te doden. Het wordt op de markt gebracht onder de naam Peace Silk. Zie Zijde Nieuws.

Wist je dat er 350 zijde coconnen nodig zijn om een stropdas te maken?

In deze rubriek zijde nieuws lees je ook het laatste over de rups. Met enige regelmaat krijg ik vragen over het dieronvriendelijke proces dat de rups dood moet gaan, om de draad te kunnen afwikkelen. Lang was er inderdaad geen andere manier mogelijk.

Gelukkig las ik nog niet zo lang geleden, dat "the People for Animals", een manier gevonden hebben om de rups te sparen en toch de zijdedraad te kunnen gebruiken. Ze noemen het "peace silk".

Hoe het precies gebeurt wordt niet in detail uitgelegd, maar ik denk dat een groot aantal mensen er vrede mee heeft, dat de rups blijft leven en we toch op een verantwoorde manier kunnen genieten van die bijzondere draad - de zijde draad.


Nog een toeristisch nieuwtje. (bron Reizen ANWB)
In Valencia is een 15e eeuwse Zijdebeurs te bezichtigen, de Llotja, toen de zijde in de middeleeuwen, welvaart bracht in deze stad.
De gedraaide pilaren verwijzen naar de enorme rollen zijde die daar verhandeld werden.


De zijderups en de stropdas

Voor u gelezen: (bron Morgan Grunefeld) 
De stropdas maakt een "comeback". 
Was vooral de nonchalante look erg polulair de laatste tijd, op dit moment heeft een man met een stropdas STATUS. 
Het staat voor fatsoen en aanzien. 
En geeft aan dat u recessie-proof bent. 
En wie een stropdas draagt, laat zien dat het hem goed gaat.



Aktie aanbieding

Ik heb een STARTERSPAKKET voor je samengesteld, zodat je meteen kunt beginnen met schilderen:

In het pakket zitten, een zijden sjaaltje 55x55 cm, 3 flesjes zijdeverf, in de kleuren rood, blauw en geel, een penseel, en een gedetailleerde beschrijving.

Klik nu op de link om te bestellen.

Of stuur een mailtje naar: info@creationmarmar.nl




terug van zijde nieuws naar home

Share this page: