Zijden stoffen; er zijn er wel meer dan 100..

Zijden stoffen; er zijn wel meer dan 100 soorten. Het is ondoenlijk ze hier allemaal te noemen, maar de meest belangrijke zet ik hieronder even op een rij.

Pongé

Een zachte, soepele stof, makkelijk te beschilderen en te verwerken. Vaak wordt er gedacht dat zijde kwetsbaar is, maar als je bedenkt dat een zijden draad meer dan 40 kilogram kan dragen, sta je daar toch versteld van.

De dikte van de Pongé wordt aangeduid met een nummer:

  • Pongé 5 is 20 gm
  • Pongé 6 is 24 gm
  • Pongé 8 is 32 gm
  • Pongé 10 is 44 gm
  • Pongé 12 is 50 gm

Voor sjaals is vooral Pongé 5, 6 of 8 erg geschikt. Voor kleding en kussens vanaf Pongé 8, en voor gordijnen worden natuurlijk de zwaardere kwaliteiten het meest gebruikt.

Nog even iets over de kleding

Wanneer je Pongé 5 voor een bloesje zou gebruiken, heb je grote kans, dat de draden van de dun geweven stof door het dragen uit elkaar gaan staan, omdat er toch enige trekkracht op komt te staan. Dat zou jammer zijn.

Tenzij het een wijd model is, en slechts als extra accent ergens overheen gedragen wordt. Dan kan het weer wel.
Nog afgezien van het bovenstaande wordt er altijd aangeraden elk zijden kledingstuk een maat groter te kopen, zodat de schoonheid van de stof tot uiting komt en nergens strak om het lijf zit.

Wasbaarheid

Pongé is gemakkelijk wasbaar, met de hand in een lauwwarm sopje, goed uitspoelen, eventueel nog wat wasverzachter of een scheutje azijn, en dan met een strijkbout op "even onder katoenstand" sissend droogstrijken.
Dat kan omdat de zijde nog nat is, en er geen gevaar is dat je er gaten in brand.
In droge vorm zou ik dan ook aanraden een lagere stand te gebruiken. Eventueel met de plantenspuit de zijde wat bevochtigen kan natuurlijk ook altijd nog.

Geschikt voor technieken

Pongé is tevens geschikt voor de meeste technieken. Zowel de gutta- als de vrije technieken geven een uitstekend resultaat.

Chiffon

Wat in het Frans letterlijk (keuken)vodje betekent, is een dunne voileachtige stof, in een crepe structuur. Erg mooi voor sjaals en avondkleding.

Nog meer fantastische zijden stoffen


Crepe de Chine

(letterlijk vertaald: Crepe uit China) Is verkrijgbaar van een dunne soepele stof (no.8), tot een zware kwaliteit (16 en hoger) voor avondkleding.

Satijn

Satijn is te herkennen aan de gladde, glanzende bovenkant. Veel gebruikt voor avond- en bruidskleding. Hoewel kussens, lingerie en gordijnen van satijn ook zeer gewild zijn.
Het beschilderen ervan geeft een enorm plezier, omdat de verf makkelijk vloeit, en de intense kleuren alom bewonderd worden.

Jacquard

Bij Jacquard is het leuk te vertellen, dat deze zijde met ingeweven patronen, genoemd is naar de bedenker ervan, Joseph Jacquard. (1805).
Hij was wever van beroep en met zijn uitvinding creëerde hij een heel nieuwe tak voor de zijde industrie.
Hij woonde in Lyon (Frankrijk).

Nadat er in de 15e eeuw een directe route was opgezet tussen China en Europa, werd Lyon beroemd door de zijde industrie.
Vooral de Kerk en de Europese Koningshuizen betrokken hun zijde uit Lyon.

Ook vandaag zijn de zijde weverijen nog te zien, al is het op kleine schaal.
Op de heuvel van La Croix Rousse, even buiten Lyon, is een museum dat het verhaal vertelt van de "canuts" zoals de franse zijdewerkers werden genoemd.

Wanneer jacquard beschilderd wordt, komen de patronen meer tot hun recht en geven een extra dimensie aan de zijde.

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over de verschillende zijden stoffen, maar dat komt misschien later nog wel.


terug van zijden stoffen naar home

Share this page: