Zijden doosje; leuk om te maken, fijn om te krijgen!

Een zelfgemaakt zijden doosje, is niet moeilijk. En hoeft ook niet veel tijd in beslag te nemen.  Vooral op een feestelijke tafel staat het heel bijzonder als je bij elk bord zo'n doosje plaatst. Bijvoorbeeld met kerstmis. Je kunt er dan natuurlijk, i.p.v. zijde, ook een kerststofje voor gebruiken.
Maar ook voor een verjaardag, als bedankje, of om weg te geven aan iemand die even wat extra aandacht nodig heeft. 
Je kunt er in doen wat je wil: iets lekkers of een klein beeldje, alles is goed, als het maar met aandacht is gemaakt.

En wat dacht je van een kinderfeestje? Enig toch, om elk kind aan het einde van het feest zo'n doosje mee naar huis te geven, met een klein kadootje of snoepje erin.

Voor het maken van deze doosjes heb je Aslan nodig. Dat is een dik soort papier, bijna karton, met een schutblad voor het kleefgedeelte. Er bestaat ook Aslan met een tweezijdige kleeflaag, maar voor een doosje is dat niet nodig.


De modellen van zijden doosjes


Denk bijvoorbeeld aan kleine bonbondoosjes.
Haal ze voorzichtig uit elkaar en trek de omtrek over op een kartonnetje. Ik neem bewust een kartonnetje, omdat dat langer meegaat dan papier. Hierbij geef ik de beschrijving van een doosje.

 1. Beschilder de zijde (strijkverf).
 2. Teken met potlood op het Aslan de omtrek van het doosje.
 3. Knip uit + 1 cm rondom.
 4. Haal het schutblad van het Aslan.
 5. Leg voorzichtig, zonder kreuken, de zijde op het plakgedeelte.
 6. Als alles goed zit, goed aandrukken.
 7. Dan: Aslan + zijde op het potloodstreepje uitknippen. Doordat je deze twee samen knipt, is het "anti-rafel" en zul je geen last hebben van losse draadjes.
 8. Omvouwen op de potloodlijnen, perforatie-gaatje maken (denk eraan, dat het gaatje mooi in het midden komt, en lintje erdoor. 
 9. De voor en/of achterkant kun je nog versieren met leuke letters of voorbeelden van stickervellen. (op de markt zijn ze te koop voor minder dan een euro)

  Heb je vragen over dit onderwerp?
  Stuur een emailtje naar info@creationmarmar.nl en je krijgt meteen alle informatie. Als je wilt kan ik je ook een malletje toesturen van bovenstaande voorbeelden.
 10. Natuurlijk kun je ook, zoals de foto op de vorige bladzijde al aangaf, een spanen doosje nemen en de deksel met zijde bekleden. Gebruik kraaltjes, glitter uit een tube, en wat paverpol  (textiel verharder) om je uit te leven. Ze komen in allerlei maten en vormen, dus keus genoeg.
terug van zijden doosje naar home

Share this page: